Frank Grasso Big Band met Dee Daniels: ' For Once In My Life' (S. Wonder). Arr. B.v.d. Berg.

Big Band Show in Carre

Big Band Show in Carre

Met Ann Burton (1933-1989) en Harry Emmery (bas), John Engels (dr) niet op foto

Met Ann Burton (1933-1989) en Harry Emmery (bas), John Engels (dr) niet op foto

Uit festivalkrant van Jazzfestival Beverwijk

Uit festivalkrant van Jazzfestival Beverwijk

Big Band Frank Grasso

Vanaf 1980 was ik leerling aan de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en kreeg pianolessen van Rob van Kreeveld, Irv Rochlin en Frans Elsen (1934-2011). Frans gaf ook arrangeerlessen en dirigeerde elke vrijdagmiddag de big band. Ik repeteerde op de woensdagen met 2 big bands, 's middags met Maiden Voyage van Jeff Reynolds en 's avonds met de Frank Grasso Big Band.

Met de laatste speelden we elke vrijdagnacht in het Odeontheater (boven de disco) aan de Singel, met steeds een andere gast. O.a. met Hans Dulfer, Mathilde Santing, Dee Daniels, Floor van Zutphen, Toots Thielemans e.v.a. Legendarisch waren de drumbattles met John Engels en Martin van Duynhoven.

Frank spreidde zijn vleugels uit over heel Nederland. Ook waren we in Madrid en Berlijn. Als klap op de vuurpijl hadden we twee avonden een big band show in theater Carre met o.a. Chet Baker.

Ann Burton

Via mijn leraar Irv Rochlin leerde ik  Ann Burton kennen. Met haar heb ik ruim drie jaar kunnen spelen. Zij wilde graag vaak repeteren. Daar ben ik haar zeer dankbaar voor, want zo leerde ik wat voor mij de essentie is van begeleiden. Wat ze zei kwam eigenlijk steeds neer op twee dingen: 1. Luister naar Frank Sinatra en 2. Berend, speel maar wat minder.

Ik kwam toen ook in aanraking met twee ervaren spelers: Harry Emmery (bas) en John Engels (dr). Goede wijn behoeft geen krans.

De foto is genomen tijdens een concert voor de Bhagwan Gemeenschap in Egmond aan Zee. Je ziet nog net een cymbal van John. Een leuke bijkomstigheid: de prachtige Bechstein vleugel is van Ramses Shaffy, die daar toen een tijdje zijn intrek genomen had.