Rinus van der Heijden in Jazznu van 25 - 5 - 2016:

Als je een pianotrio hoort, ...   ... De geschiedenis van het jazzpianotrio – en dan hebben we het over piano, bas en slagwerk – is het waard om telkens te worden vernieuwd, maar evenzeer om te worden gekoesterd. Wie eens wil beluisteren hoe dit laatste kan worden gerealiseerd, kan terecht bij pianist Berend van den Berg, die met contrabassist Erik Robaard en slagwerker Joost Kesselaar alweer even geleden het album New Horizons uitbracht. Niets nieuws onder de zon, maar wel een heel mooi en evenwichtig eerbetoon aan de jazzgroten die hen voorgingen.

Berend van den Berg kwam bij jazz uit, toen hij met de grondleggers van deze muzieksoort kennismaakte. Hij ontdekte de schoonheid van het samenspelen en van improviseren, maar evenzeer van arrangeren en componeren. Met die twee laatste ‘gaven’ voor ogen, besloot hij eens uit de begeleidingssfeer van vocalisten en blazers te stappen en met eigen composities de traditie van het ‘klassieke’ pianotrio te eren. Dat resulteerde in New Horizons, een titel die in dit verband voor zichzelf spreekt.

De tien stukken op deze cd zijn toonbeelden van de discipline die drie musici binnen een pianotrio moeten betonen. Als bas en drums zich dienstbaar aan de piano zouden opstellen, ben je snel uitgepraat. Maar als eenieder zijn individuele aandeel levert om de muziek naar het hoogste plan te tillen, dan wordt er niet alleen een beroep gedaan op de individuele speelkwaliteiten, maar ook op de flexibiliteit om het eigen ego te verkleinen ten dienste van het totaalconcept. En dát gebeurt op New Horizons volop.

Al bij de beginklanken van het openingsstuk One for B. word je de sfeer van het The Modern Jazz Quartet binnengetrokken. Tucht en schoonheid is het eerste wat je je daarbij bedenkt. Maar verderop laat het Berend van den Berg Trio horen dat bedeesde improvisaties, narratief samengesteld materiaal, bedachtzaam samenspel en het volgen van de bijna op liedjes lijkende verhaallijnen slechts kunnen voortkomen uit liefdevol vakmanschap en uitgebreide bestudering van wat de historie van de jazz heeft opgeleverd.

New Horizons is niet de definitie van de muziek waar het Berend van den Berg Trio voor staat. Wél de bevestiging dat we hier met schatbewaarders van doen hebben, die de jazztraditie op hun eigen, eerlijke manier, willen voortzetten.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Berend van den Berg Trio – New Horizons
Gutman Records
www.berendvandenberg.com
www.gutmanrecords.nl

Berend van den Berg – piano
Erik Robaard – contrabas
Joost Kesselaar – slagwerk

CD-RECENSIE

Berend van den Berg Trio - New Horizons
door: Mathilde Löffler, Jazz Enzo

'Berend van den Berg is al vele jaren als pianist, componist en docent een vaste waarde in de Nederlandse jazzscene. Als pianist begeleidt hij meestal zangers en blazers. Met 'New Horizons' presenteert hij zich voor het eerst met zijn eigen trio samen met contrabassist Eric Robaard en drummer Joost Kesselaar. Het album bevat tien composities van bandleider Van den Berg, waarvan de meesten in de afgelopen vijf jaar zijn ontstaan.

'New Horizons' bevat fascinerende stukken vol diepgang die bij herhaald luisteren telkens weer nieuwe facetten prijsgeven. De bandleden verkennen in hecht samenspel de bandbreedte van stevige rockachtige nummers, catchy traditionele swing, lyrische verfijnde ballades, bluesy kwinkslagen en groovy rock op de Fender Rhodes. 

De stijlvolle klank van het trio is stevig geworteld in de jazztraditie, waarbij een staaltje vakmanschap en bezonkenheid wordt tentoongespreid dat alleen in een loopbaan van vele jaren kan ontstaan. In de improvisaties vindt nauwe interactie plaats, waarbij piano en contrabas elkaar op spannende wijze aanvullen.

Een mooi album van een trio dat rust en energie uitstraalt en nergens 'out of the box' gaat. En binnen dit genre veel moois te bieden heeft.'

Recensie N.H. Ton de Lange.jpg